HCLA Logo

Horizontal rule

 

Poole Museum

location: Poole, Dorset

year: 2003-2006

client: Borough of Poole, Cultural Services

The Poole Museum has re-opened following to the refurbishment and completion of the enclosure to the new entrance area in April 2007. An elegant glass volume, three stories high, provides generous views through to the Scaplen’s Court wing and out to the quayside.

Tall, arched steel frames open towards Poole’s High Street to create a generous public sense of space while revealing the existing 15th and 18th century architecture in the heart of the Old Town Conservation Area, close to the sea front.The easternmost frame, closest the High Street, is left as half a frame to signal the change in the street direction and to signpost the Museum to passers by.

Leaving the framed architecture open creates a strong vertical visual character to the end of the High Street, and allows for future expansion of the museum as funding becomes available. A new flat roof terrace over the 3-stories entrance provides an excellent viewpoint for visitors over Poole Harbour, the Anthony Caro sculpture and along the High Street. This new high-level viewpoint in itself attracts new visitors to the museum.